Kesän 2019 näyttelyt

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Voipaalan taidekeskus  >  Näyttelyt  >  Kesän 2019 näyttelyt

Voipaalassa esillä kesän aikana kaksi näyttelyä

Kartanon päärakennuksessa Voi veljet! on näyttely sukulaisuudesta ja luovuuden erilaisista kasvoista. Taiteilijat ovat kahdesta veljessarjasta: Antti ja Jukka Korkeila sekä Matti, Paavo ja Tarmo Paunu. 

Väenpihalla sijaitsevassa aitassa (lähellä parkkialuetta) on esillä Alvar Kolasen nostalgisia valokuvia Dannysta ja muista iskelmäartisteista.

Molempiin näyttelyihin pääsee yhdellä pääsymaksulla (6/5/1 €); sä ästä kuitti maksustasi ja näytä sitä kassalla aitassa / Kartanokahvilassa.

Voi veljet! -näyttely

Voi veljet
Antti ja Jukka Korkeila & Matti, Paavo ja Tarmo Paunu
8.6. – 1.9.2019 

Kuvataiteen historiassa taiteilijat ovat usein ulkopuolisia, normien ulkopuolelle jääneitä. Ulkopuolinen voi katsoa ja nähdä asioita toisin. Normaalin poikkeamista voi löytyä todellista voimaa ja alkuperäisyyttä, jotain ihmisyyden syvien kerrosten kantamaa. Ajatellaan että normaalin ylittävä olisi yksiselitteisesti todenmukaisempaa, jotain sellaista todellisuutta johon arkipäivän rutiineissa elävät ihmiset eivät näe. Näyttelymme tutkii rajapintoja normin ja normatiivisuuden ulkopuolelle jäävän välillä.

Samaan aikaan maailma alkaa rakentua yhä kovempien arvojen pohjalle.

Näyttelyidea rakentuu veljeyden, sukulaisuuden ja erilaisuuden ympärille. Maailma haluaa erottaa ja arvottaa taiteilijat toisistansa, laittaa heidät järjestykseen, mutta luovuus ei luokittele eikä arvota. Koko näyttelyn idea on esittää veljekset toistensa rinnalla, tasa-arvoisina ja yhtä arvokkaina, vaikka taustalla on iloa ja surua, sairautta ja menetyksiä, niin kaikesta huolimatta elämä jatkuu ja tekemisen ilo näkyy kaikkien töistä.

Näyttelymme tutkii kuvataiteen keinoin "normaalin"-käsitettä.

Millä tavoin eri tavalla hahmottavat ja kokevat ihmiset voisivat avartaa ja helpottaa arkisessa ja rutiinien täyttämässä maailmassa eläviä ihmisiä?
Mitä luovuus tarkoittaa? Kuinka taiteen tekemisessä on mahdollista säilyttää rehellisyys, intuitiivisyys ja herkkyys?

Luovuus on perusinhimillinen ulottuvuus, joka asuu meissä kaikissa. Se on ominaisuus, joka puhkeaa kukkaan lahjojen, sopivan kasvualustan ja ympäristön tuen myötä. Perhe on ihmisen ensimmäinen kasvualusta, josta vuorovaikutus alkaa, josta kaikki lähtee liikkeelle. Meillä on tässä kaksi erilaista perhettä ja veljessarjaa, joiden luovuus on lähtenyt liikkeelle perheiden sisältä. Tämä luovuus on lähtenyt kehittymään eri tavoin, kullakin omalla erityisellä tavallansa, mutta se on kuitenkin tapahtunut vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Luovuudesta on myöhemmin kehittynyt taidetta, kullakin hyvin omanlaistansa. Luovuus on se kattotermi, jonka alla kuvataidekin asuu.

Veljeksien erilaisuudet ovat vaikuttaneet toinen toisiinsa, ensin perheiden sisällä, sitten myöhemmin vuorovaikutus on tapahtunut kaikuna maailman kautta. Me olemme sellaisia kuin me olemme: omapäisyyttä huumorin kukan kautta, veljesrakkautta kaikista puutteistamme huolimatta. Veljien psyykkiset ja fyysiset erilaisuudet ovat vaikuttaneet kummankin perheen henkiseen kokonaisuuteen ja luovuuksien kehittymiseen ratkaisevasti. Perheiden sisällä on laajentunut luovuuden spektri, jonka me haluaisimme tuoda esille. Lisäksi koemme, että normeja pakenevaa erilaisuutta on syytä tuoda esille maailmassa, jossa arvot ovat koventumassa ja normivaatimukset kaventumassa.

Me haluamme puolustaa ihmisen oikeutta olla erilainen. Jokaisen ihmisen erilaisuus ja yksilöllisyys ei enää ole itsestään selviä asioita yhä yhdenmukaistuvammassa maailmassamme. Me emme tiedä onko tulevaisuudessa enää kehitysvammaisia, skitsofreenikkoja, homoja tai vasenkätisiä ihmisiä, sillä kun geeniteknologia etenee harppauksin, niin pian on mahdollista valita haluavatko vanhemmat näitä ominaisuuksia lapsillensa vai eivät? Meidän sukupolvemme saattaa olla sukupolvista viimeisin, jossa koko inhimillisyyden kirjo on läsnä ja tämän me myös haluamme tuoda esille ja lahjoittaa näyttelyn muodossa tuleville sukupolville.

Danny-näyttely

Danny ja muita artisteja. Alvar Kolasen valokuvia
8.6. – 11.8.2019

Valkeakoskella kesän 2019 aikana esitetään Danny-musikaalia Apianniemen kesäteatterissa. Täydennä nostalginen aikamatka tutustumalla valokuvanäyttelyyn Voipaalassa!

Alvar Kolasen filmille tarttuivat 1960-70 -luvun suomalaisen populaarimusiikin suuren aallon tähdet Olavi Virrasta Dannyyn ja Laila Kinnusesta Irwiniin. Alvar Kolanen (1921–2007) oli mainosvalokuvaaja, joka kuvasi suomalaisia viihde- ja muotimaailman tähtiä 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Monet hänen kuvistaan ovat iskostuneet kansan tietoisuuteen ja muodostuneet ikonikuviksi. Kolasen läheinen työsuhde useisiin suomalaisiin levy-yhtiöihin tuotti PR-kuvien lisäksi ainutlaatuisia kuvia iskelmä- ja poptähdistä lavalla, televisiostudioissa ja kulissien takana levy-yhtiöiden juhlissa ja kultalevyjen jakotilaisuuksissa.


Viimeksi muokannut: Irma Puttonen, 13.6.2019 13:46