FLASH Voipaala -valotaidenäyttely

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Voipaalan taidekeskus  >  Näyttelyt  >  FLASH Voipaala -valotaidenäyttely

FLASH Voipaala -valotaidenäyttely

kutsu_nettikuva_72.jpg : 61 kB

17.11.2018 – 27.1.2019 Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski
Huom. näyttely on suljettu joulutauolla 22.12.18 - 7.1.19


Valoa, varjoja, hunajakennoja

Valotaide on nyt pinnalla Suomessa ja kansainvälisesti. Suuret valotapahtumat näkyvät ja ne tunnetaan hyvin. Mutta miten valo toimii näyttelysaleissa – se testataan Voipaalan taidekeskuksessa. FLASH Voipaala -näyttely esittelee suomalaista nykyvalotaidetta sen erilaisissa muodoissa, keskittyen pienimuotoisempaan, intiimiin valotaiteeseen. Esillä on valon väriä ja liikettä, kolmiulotteisia varjoja, nykyaikaisin materiaalein tehtyjä kirkkomaalauksia ja hunajankeltaista iltapäivän valoa. Näyttely sisältää paitsi valotaiteen perusteemoja, myös teoksia sen raja-alueilta. Mukana on myös yhteisöllisesti syntyvä valotaideteos. Näyttelyn teokset saavat ihastumaan, ihmettelemään ja ajattelemaankin – ja katsomaan valoa uudella tavalla.

Näyttelyn taiteilijat edustavat kulttuurin eri osia valosuunnittelijoista kuvataiteilijoihin ja muusikoihin. Näyttelyn taiteilijat ovat Outi Martikainen, Risto Puurunen, Anne Roininen, Emma Rönnholm, Alexander Salvesen, Tomi Suovankoski ja Nanni Vapaavuori.

Näyttelyn järjestää Suomen valotaiteen seura FLASH ja sen kuratoi Mia Kivinen. Vuonna 2017 perustettu FLASH on ehtinyt pitää kaksi näyttelyä pääkaupungissa, Suomenlinnassa (2017) ja Vallisaaressa (2018). Lisäksi seura oli mukana kuratoimassa Helsingin Kivinokassa järjestettyä Reflektor-näyttelyä. Osa näiden näyttelyiden teoksista on pian nähtävänä myös Voipaalassa!

Taiteilijat ja teokset

Outi Martikainen: Nyplääjä
Osin heijastavasta materiaalista kudottu teos syntyi vanhan valokuvan pohjalta, jossa pitsinnyplääjä istuu penkeistä kyhätyn työpisteensä ääressä valkoiseen paitaan, essuun ja huiviin pukeutuneena. Naisen asento, selkä kyyryssä, vertautuu raskaisiin naisten töihin ja tässä kankaanvalmistuksen moniin työläisiin vaiheisiin. Käsityö on myös mielentila, meditaatio, aikoinaan varmaankin naisten ’oma huone’.

Risto Puurunen: Shadows
Äänimaisema Tero Vänttinen
Varjot vyöryvät seiniltä silmille, kuin tykin suusta konsanaan, kun Puurunen yhdistää ne varhaisissa 3D-elokuvissa käytettyyn viherpunalasitekniikkaan. Puurusen mustanpuhuvan julesvernemäiset laitteistot leikkivät liikkeellä ja perspektiivillä huijaten aivot näkemään varjot kolmiulotteisina.

Anne Roininen
Anne Roinisen työ syntyy Itsenäisyyspäivänä työpajassa, jossa tutkitaan valon värejä. Aiemmin Roininen on vastannut useasta kerrostaloihin toteutetusta valoteoksesta, joissa kunkin asukkaan ikkunat ovat hohtaneet hänen itse valitsemaansa väriä. Teos on esillä Itsenäisyyspäivän iltana (klo 16-22) ja katsottavissa Voipaalan puutarhasta käsin.

Emma Rönnholm: Serve Somebody
Keskiaikaisen lasimaalauksen mallin mukaan tehty teos koostuu kahdeksasta muovipussikollaasista. Niiden läpi hohtavan valon värin vaihtuessa myös kollaasin värit heräävät eloon ja muuttuvat. Kokonaisuus on sekä hypnoottinen värikylpy että kaupallisen nykykulttuurin vuoropuhelu keskiajan uskonnollisen maailmankuvan kanssa.

Alexander Salvesen: Attractor I–II (2018) 
Piirtoheittimiä materiaalinaan käyttävä Attractor I-II pureutuu gravitaatioon ja suuria taivaankappaleita liikuttaviin voimiin. Teos on osa sarjaa, joka valon ja varjon kautta tutkii fysiikan perusominaisuuksia ja miten partikkelit ja kappaleet käyttäytyvät maailmankaikkeudessa.

Tomi Suovankoski: House of the Rising Sun
House Of The Rising sun on fantastinen näky tyhjästä asunnosta punaisen valon läpivalaisemana. Pyörivä liike, valo, varjot ja heijastukset luovat teokseen hypnoottisen visuaalisen rytmin. Teos on alun perin syntynyt osaksi Tuomas Timosen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa näytelmää Melusta valittanut puukotettiin (Teatteri Takomo, Helsinki, 2015). On kiinnostavaa tutkia kuinka teos alkaa elää omaa elämäänsä teatterin kontekstien ulkopuolella ja mitä uusia merkityksiä se saa installoituna uuteen tilaan.

Nanni Vapaavuori: L102 Light Amber
Konventionaalisten teatteriheittimien valon sävyn muokkaamiseen käytetään vaihdettavia värikalvoja, joissa sävyvaihtoehtoja on useita satoja. Värikalvo LEE102 Light Amber on suunniteltu tuottamaan lämmin auringonvalon sävy. Mehiläisvahakennoissa sävy on sama - eikä kuitenkaan ole. Teos on valmistunut valosuunnitteluna tanssiteokseen Nevereverland (2017). Siinä esitystilaan tulvivaa luonnonvaloa muokattiin ikkunalaseihin työstetyin öljy-, rasva- ja vahakerroksin.

Työpajoja näyttelyn aikana

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 Voipaalan taidekeskuksessa järjestetään maksuton työpaja alakouluikäisille klo 14-16.
Kuvataiteilija Anne Roinisen vetämään työpajaan mahtuu max 20 lasta. Työpajan päätyttyä kartano hehkuu valoa koko illan klo 22 saakka, joten illallakin kannattaa lähteä happihypylle Voipaalan puutarhaan.
Anne Roininen (s. 1981) tunnetaan parhaiten kerrostaloihin tekemistään valoteoksista, joissa asukkaiden kodit valaistaan eri värein. Mielenkiintoista nähdä kuinka vanha kartano taipuu vastaavaan ajatteluun, kun Roinisen teokset syntyvät useimmiten gallerioiden ulkopuolella. Voipaalaan valmistuvassakin yhden illan teoksessa keskeistä on Roinisen yleinen pyrkimys tehdä näkyväksi erilaisia toimijoita, kuten yhteisöjä, naapurustoja ja yksilöitä.

Tammikuussa la 26.1.2019 järjestetään kaksi valotaidetyöpajaa, vetäjinä Alexander Salvesen ja Nanni Vapaavuori. Työpajoissa tutustutaan valon väreihin ja muihin ominaisuuksiin taiteen keinoin. Välineinä mm. piirtoheitin, astiat ja hunajakennot. Tammikuun työpajat ovat näyttelyn viimeisenä viikonloppuna, seuraa tiedotusta tarkemmista ajankohdista esim. Voipaalan nettisivuilta ja facebookista.

Taiteen edistämiskeskuksen tukemat työpajat järjestää Suomen valotaiteen seura FLASH.