Reflecting Light - Havaintoja luonnosta sekä Tussiläiskätesti

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Voipaalan taidekeskus  >  Näyttelyt  >  Reflecting Light - Havaintoja luonnosta sekä Tussiläiskätesti
Reflecting light - havaintoja luonnosta; Eero Markuksela
9.2. - 21.4.2019

Reflecting Light - Havaintoja luonnosta 
Eero Markuksela  

Tussiläiskätesti 
Tuomas Tiainen, Petteri Tikkanen, Emmi Valve 

Helmi-huhtikuussa Voipaalan taidekeskuksen kahta eri näyttelyä yhdistää mustetussi. Mustetta käytettiin Kiinassa vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua, mutta vasta viime vuosisadan puolivälissä syntyi tussikynä, kun musteastia ja sivellin yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Eero Markuksela maalaa kiinalaisella tussimaalaustekniikalla. Alakerran sarjakuvataiteilijat tuovat tuoreita näkökulmia tussityöskentelyyn, vaikka heidän sisältönsä ja tyylinsäeroavat toisistaan.

Tussiläiskätesti; Tuomas Tiainen, Petteri Tikkanen Emmi ValveKiinalaisesta tussimaalauksesta nykysarjakuvaan Voipaalan keväässä
9.2. – 21.4.2019
Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Helmi-huhtikuussa Voipaalan taidekeskuksen kahta eri näyttelyä yhdistää tussi ja muste. Kiinassa käytettiin hierrintussia ja sivellintä jo vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua. Musteastia ja sivellin yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi vasta 1900-luvun puolivälissä, jolloin kehittyi tussikynä.


Reflecting Light - Havaintoja luonnosta
Eero Markuksela
Tussimaalauksia ja installaatio

Yläkerran näyttelysalissa nähdään kuvataiteilija Eero Markukselan yksityisnäyttely. Markuksela maalaa kiinalaisella tussimaalaustekniikalla. Hän on opiskellut ja perehtynyt tähän tekniikkaan Kiinassa. Kiinalainen taide edustaa Markukselalle hitauden kulttuuria ja huippuun hiottua käsityötä, jossa havainto luonnosta on lähtökohtana henkilökohtaiselle katseelle ja ajattelulle. Näyttely tuo esiin Itä-aasialaisen tavan hahmottaa kuvatilaa tyhjän tilan käsitteen kautta. ”Tyhjä tila” antaa katseen vaeltaa vapaasti maalauksessa.

Markuksela on tehnyt Kiinaan seitsemän työskentely-, näyttely- ja opintomatkaa vuodesta 2006 lähtien ja pitänyt jokaisella matkallaan yksityisnäyttelyn taidemuseossa. Eero Markuksela (s. 1952, Oulu) on valmistunut taidemaalariksi Suomen kuvataideakatemiasta vuonna 1988.


Tussiläiskätesti
Tuomas Tiainen, Petteri Tikkanen, Emmi Valve
Nykysarjakuvaa

Tussi on sarjakuvataiteilijan työvälineistä klassisin. Kun ajattelemme Hugo Prattin Corto Maltesea, Tove Janssonin Muumistrippejä tai Bill Wattersonin Lassia ja Leeviä, ajattelemme tekijöiden tunnistettavaa tussipiirrosjälkeä. Nykysarjakuvassa erilaisia työvälineitä mattopuukosta algoritmeihin sovelletaan surutta, mutta tussi on pitänyt pintansa.

Näyttelyn kolme taiteilijaa tuovat kirjaimellisesti monisävyisiä ja tuoreita näkökulmia tussityöskentelyyn. Tiaisen, Tikkasen ja Valveen sisällöt, tyylit ja työvälineet eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää kyky ladata kuvapinta täyteen tunnetta ja voimaa. Nykysarjakuvantekijät eivät pelkää kokeilla ja tarvittaessa kaataa sarjakuvalle asetettuja raja-aitoja, mutta jokaisen tuotannossa korostuu kyky kuljettaa tarinaa sarjakuvan ikuisilla vahvuuksilla.
Tussiläiskätestissä perinteisesti kirjamuodossa esitetty taiteenlaji hyppää kirjoista seinille ja seiniltä silmille.

Alakerran näyttelyhuoneiden näyttelyssä on ollut asiantuntija-apuna läänintaiteilija Ville Pirinen.