Näyttelyt

Näyttely Sivurajaheitto Voipaalan taidekeskuksessa 14.9.-10.11.2019

Sivurajaheitto

Alina Sinivaara, Harri Heinonen, Mikko Auerniitty, Jukka Lehtinen, Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen

Sivurajaheitto -näyttely on esillä Voipaalan taidekeskuksessa
14.9. – 10.11.2019
 ti-pe klo 11-17 ja la-su klo 12-18.

”Maalaan ekspressiivisellä otteella jalkapallokenttiä ja -stadioneita, mainoskylttejä, verkkoja, maaleja, peliasuja ja palloja. Etsin maalauksillani erilaisia näkökulmia urheilun maailmaan. Ajattelen, että maalaukseni voivat parhaimmillaan tuoda sellaisia ihmisiä yhteen, jotka normaalisti eivät ole toistensa kanssa tekemisissä. Olen kiinnostunut siitä vuoropuhelusta, joka voi syntyä kun taide ja urheilu, estetiikka ja hiki kohtaavat”, kertoo taidemaalari Alina Sinivaara. Ensimmäisen kerran jalkapalloaiheisia maalauksia oli esillä vuonna 2018, mutta suurin osa Voipaalassa esillä olevista teoksista on valmistunut tänä keväänä.

Sinivaaran värikylläisten maalausten lisäksi Voipaalassa on esillä Harri Heinosen ja Mikko Auerniityn valokuvia, joissa näkyy pelin paikkoja, viherioitä ja stadioneita, vähän erilaisestakin näkökulmasta. Auerniitty ja Heinonen ovat kuvanneet jalkapalloon liittyviä aiheita yli vuosikymmenen sekä yhdessä että erikseen. Heidän kirjansa Football Landscapes ilmestyi 2011. Sivurajaheitto -näyttelyssä esillä on kuitenkin pääosin aivan uusia, useissa Euroopan maissa kuvattuja teoksia vuosilta 2018-19, joita ei ole ollut esillä muualla.
”Alkuperäisessä Football Landscapes -projektissa jalkapallo oli teoksissa varsin voimakkaasti läsnä. Uusissa teoksissa jalkapallo on läsnä yhä pienempinä viittauksina ja vihjeinä. Huomio kiinnittyy itse maisemaan ja sen esittämiseen. Kiinnostuksemme on lähentynyt sosiologista Leisure Society -tematiikkaa sekä taloudellista rakennemuutosta, jossa tavaratuotannosta on siirrytty palveluiden ja elämysten tuottamiseen”, valokuvataiteilija Harri Heinonen selvittää.

Maalausten ja valokuvataiteen lisäksi näyttelyssä on esillä Sirpa Hynnisen ja Vesa-Ville Saarisen nurmikentällä tapahtuvaan huoltotyöhön viittaava videoteos sekä Jukka Lehtisen liikkeeseen reagoiva veistos. Hynnisen ja Saarisen yhteinen taiteen tekeminen sai aikoinaan alkunsa, kun taiteilijat saivat idean yhdistää samaan teokseen kuvanveistoa ja liikkuvaa kuvaa. He ovat työskennelleet työryhmänä yhtäjaksoisesti viisitoista vuotta. Kuvanveistäjä Jukka Lehtinen pyrkii teoksillaan kokemukseen, jota on vaikeaa sivuuttaa – ettei katsoja ehtisi liiaksi ajatella ennen kuin kokee.

Taiteilijoista:

Alina Sinivaara (s. 1978) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2007 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005.
alinasinivaara.fi

Valokuvataiteilija Mikko Auerniitty (s.1971) asuu ja työskentelee Jyväskylässä, valokuvataiteilija Harri Heinonen (s. 1967) asuu ja työskentelee Mikkelissä.
auerniitty.com
heinonenharri.wixsite.com/photo

Kuvanveistäjä S irpa Hynninen (s.1963) ja kuvataiteilija Vesa-Ville Saarinen (s.1960) asuvat ja työskentelevät Lappeenrannassa.
hynninen-saarinen.fi

Orimattilassa asuva Jukka Lehtinen (s.1962) on Lahden taideinstituutista valmistunut kuvanveistäjä.
jukkalehtinen.fi