Tapahtumakalenteri

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Tapahtumakalenteri

Bengtskärin tarina - majakkaelokuva, kaupunginkirjasto

Valkeakoski
17.3.2018 10:30 - 12:00

Uusi Bengtskär-dokumentti tuoreeltaan Tampereelle ja Valkeakoskelle!

Suomen Majakkaseura julkaisee 16. maaliskuuta uuden 40 minuutin dokumenttielokuvan Bengtskärin majakasta. Elokuva sisältää ainutlaatuisen koosteen Bengtskäristä kuvattua materiaalia ja se kattaa Bengtskärin majakan koko tähänastisen historian 1906-2018.

Dokumentti esitetään Hangon ensi-illan jälkeisenä päivänä 17. maaliskuuta Tampereen Metsossa ja Valkeakosken pääkirjastossa yleisölle ilmaisissa näytöksissä. ”On kunnia päästä takaisin Metson hienoihin tiloihin Tampereella pitkän kiertelyn jälkeen. Valkeakoskelle tulemme nyt ensi kertaa noin kymmenen vuotta kestäneellä kiertuetaipaleellamme”, sanoo elokuvan tuottaja ja Suomen Majakkaseuran kiertuevastaava Pekka Väisänen.

”Olemme saaneet käyttöömme ainutlaatuista materiaalia, muun muassa 1990-luvulta kahdestakin tapahtumasta, jotka filmattiin, mutta materiaali jäi tuolloin käyttämättä”, Väisänen sanoo. Majakkaseuran luotto-ohjaaja Sakari Manninen on koostanut runsaasta materiaalista monipuolisen elokuvan, jossa käydään läpi niin majakan rakentamiseen johtaneet syyt, rakentaminen, elämä majakalla kuin kuuluisa Bengtskärin taistelukin 1941. Mukana on kahden taisteluun osallistuneen miehen haastattelu.

”Unohtaa ei sovi myöskään Bengtskäriä pian neljännesvuosisadan pyörittänyttä Wilsonin perhettä. Heidän panoksensa Bengtskärin säilymiselle tuleville sukupolville on ollut täysin ratkaiseva. Tämä tuodaan elokuvassa selkeästi esille”, Väisänen sanoo.

Majakkaseura lähtee elokuvan kera kevään ainutlaatuiselle ”kirjastokiertueelle”. Toisena elokuvana kiertueella nähdään dokumentti Märketin majakasta (vaihtelevasti Märket 2012, 25 min ja Märketin majakanvartija, 35 min). Tilaisuudet ovat yleisölle maksuttomia.

Kiertueen alkua Majakkaseura juhlista julkaisemalla Sakari Mannisen majakkaelokuvista kootun tupla-DVD:n. Se sisältää kuusi dokumenttia ja yhteensä yli kolme tuntia materiaalia Suomen majakoista. Uutta DVD:tä voi ostaa kiertueelta.


« Takaisin

Näytä viikon tapahtumat »

Näytä kuukauden tapahtumat »