Rapolanharjun luonto ja muinaispolku

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Puistot ja virkistysalueet  >  Luontopolut  >  Rapolanharjun luonto ja muinaispolku

Syksyn valoa Rapolanharjulla

Valkeakosken luontopoluista selvästi muista poikkeavat polut sijaitsee Sääksmäen Rapolanharjulla, noin 8 km Valkeakosken keskustasta etelään. Noin 1,6 km ja 6 km pitkät polut alkavat Voipaalan taidekeskuksen tallipihalta ja kulkevat pitkin Rapolanharjun lakea kiertäen mm. kaksi isoa harjuhautaa eli suppaa. Harjuluonnon ja kauniiden maisemien lisäksi reitille mahtuu myös lehtomaisia osuuksia, aarnikuusikko sekä muinaismuistoja.

Harjualueen ympäristössä kulkee opastettuja reittejä, joita seuraamalla saa käsityksen siitä, mitä kaikkea kiehtovaa Rapolan esihistorialliseen kulttuuriperintöön kuuluukaan.

Rapolanharju on eräs maamme merkittävimpiä esihistoriallisia linnavuoria, joka on ollut käytössä ainakin vuosina 800-1250. Harjun ylärinteiltä on löydetty suuri määrä asuinsijoja ja -kuoppia, tulisijoja ym. merkkejä asumisesta. Linnavuoreen liittyy kiinteästi harjun lounaisrinteellä sijaitseva laaja muinaismuistoalue. Sieltä on löydetty mm. yli 100 hautaröykkiötä käsittävä polttokalmistoalue ja vuoden 1988 tutkimuksissa löydetty (rautakautinen) muinaispelto. Samoin linnavuoreen on kiinteästi liittynyt Saunalahden pohjukassa sijainnut muinainen satama. 

Vuosisatoja jatkunut asutus Rapolanharjun rinteillä on jättänyt jälkensä myös harjun luontoon ja etenkin kasvillisuuteen. Erityisen merkittävä vaikutus on ollut linnavuoren läheisyydessä sijaitsevilla Rapolan ja Voipaalan kartanoilla, joiden historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. Näiden kartanoiden viljelyksiltä ja puistoista on vuosisatojen aikana kulkeutunut mm. oravien ja lintujen toimesta monenlaisia kulttuurikasveja harjun rinteille. Tällaisia kasveja ovat mm. keltamo, valkomarjakanukka, pihasyreeni, lehtikuusi, suomenpihlaja, vaahtera ja tammi, jota harjulla kasvaa erityisen paljon. Valtaosa Rapolanharjun rinteistä on sulkeutuneita ja varjoisia, mistä syystä tyypillisiä, runsaasti valoa vaativia harjukasveja esiintyy alueella niukasti. Monesti niiden viimeisiä kasvupaikkoja ovat vanhat sorakuopat, joita Rapolanharjulla on useita ja jotka lienevät näkyvimmät ihmistoiminnan "muistomerkit" harjun luonnossa. 

Polku on melko helppokulkuinen, joskin huomattavat korkeuserot saattavat rasittaa kaikkein nuorimpia ja vanhimpia kulkijoita. Luonto- ja muinaispolun on suunnitellut ja toteuttanut Valkeakosken kaupungin puistotoimisto ja kulttuuritoimisto yhteistyössä Museoviraston kanssa. 

Katso myös:

Rapolanharjun kartta


Alla olevia kuvia voit katsoa suurempana klikkaamalla kuvaa. Isompi kuva avautuu uuteen ikkunaan. Takaisin pääset sulkemalla tämän ikkunan. 


Rapolanharjulta avautuu upeat maisemat

Maisemia linnavuorelta rapolanlahdelle

Rapolan luonnonkukkia

Polkua linnavuorella

Uhrikivi

Muinaislinnan vallia

Rapolan rantapeltoa

Luontopolkua

Rapolanharjua

Rapolanharjun luontopolkuaViimeksi muokannut: Tuija Ruuttunen, 17.4.2019 8:20