Työpajan sisältö ja kulku

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Museot  >  Myllysaaren museo  >  Museo-opetus  >  Opetuspaketit  >  Keskiajan kirkko  >  Työpajan sisältö ja kulku

Oppilas tutustuu keskiaika-opetuspaketissa keskiajan kirkon vaikutuksiin ihmisen elämässä sekä kirkkoarkkitehtuuriin ja -taiteeseen. Opetuspaketti on draamallinen ja elämyksellinen.


Ennakkotehtävä:

Koska opetuspaketti on draamallinen ja myös oppilailla ja opettajalla on roolit, on näihin hyvä tutustua etukäteen ja jakaa ne jo valmiiksi oppilaille. Opetuspaketin näkökulma on voimakkaasti paikallinen ja tämä näkyy myös roolituksessa. Opetuspaketissa eletään 1500-luvun alkua Sääksmäellä, joten suuri osa rooleista on köyhiä talonpoikia. Jonkin verran rooleista löytyy myös käsityöläisiä, hieman varakkaampia talonpoikia sekä ns. teinejä eli Turun katedraalikouluun pyrkiviä oppilaita. Vain muutama rooli on rikkaaseen rälssisukuun kuuluvaa kartanonväkeä.

Poikien rooleista nrot 1-8 on puherooleja ja tyttöjen rooleista nro 18 on puherooli. Näihin on hyvä valita sellaisia oppilaita, jotka pitävät esiintymisestä. He esittävät roolinsa työpajan kuluessa koko ryhmälle. Ohjeista oppilaita puhumaan selkeällä ja kuuluvalla äänellä. Saa revitellä! Myös opettajan on hyvä tutustua omaan rooliinsa etukäteen.

Hyvä olisi myös käydä läpi opetuspaketin lähtötilanne; miksi kirkolle lähdetään koko kylän voimin. Tarina on siis seuraavanlainen:

Eletään 1500 -luvun alkua Sääksmäen pitäjässä. Uusi kivikirkko on juuri valmistunut teidän kyläläisten yhteisen työn tuloksena.

Talosta taloon on kiirinyt tieto, että kirkon pihamaalla on nähty tuntematon mies oudoissa puuhissa. Lähtekää yhdessä kirkolle ja ottakaa selvää muiden kyläläisten kanssa kuka hän on, mistä hän on tullut ja millä asioilla hän liikkuu. Kirkosta on hiljattain Maatialan Niilo Mikonpoika varastanut ehtoollismaljan - onko tuntematon mies samoissa puuhissa?

Tämän enempää ei tarvitse oppilaille paljastaa. Opas ohjaa työpajan kulkua siten, että jokainen ymmärtää esittää oman roolinsa vuorollaan.


Työpajan kulku:

Huom! Vuonna 2017 työpaja kokonaan kirkolla!

(Varsinainen  työpaja alkaa Voipaalan Ilkka-ateljeesta, josta löytyvät rooliasut.) Jos roolit on jaettu etukäteen, löytää oman asunsa roolinsa numeroa vastaavasta henkarista.

Muistin virkistykseksi joku oppilaista saa tehtäväkseen lukea ääneen arkussa olevan käärön.

Tämän jälkeen kävellään vanhaa kirkkotietä (Kirkkovainiontie lähtee Voipaalan päärakennuksen takaa) pitkin Sääksmäen kirkolle. Jos ette ole tutustuneet rooleihin etukäteen nyt on hyvä hetki siihen. Jokaisen oma rooli löytyy asuun kuuluvasta pussukasta ja opettajalta asuun kuuluvan kirjan välistä.

Kirkolle saavuttaessa huomaatte siellä sakastin kohdalla oudon hiipparin ("Hans Sulka"). Piirittäkää tuntematon hiippailija ja tivatkaa, kuka hän on ja millä asioilla hän kirkolla liikkuu!

Alkuselkkauksen jälkeen kyläläisille selviää tuntemattoman hiippailijan henkilöllisyys. Kyseessä on harmiton kirkkomaalarioppilas Turusta nimeltään Hans Sulka! Hans Sulan johdolla tutustutaan kirkkoon ja sen vaikutuksiin keskiajan ihmisten elämässä. Oppilaat ja opettaja osallistuvat kerrontaan omien puheenvuorojensa mukaan. Opettajalla on tärkeä rooli etenkin asehuoneeseen astuttaessa sekä sisällä kirkossa kun Hans Sulka puhuu kirkon rankaisuvallasta sekä keskiajan koulunkäynnistä. Tärkeä opettajan tehtävä työpajassa on myös "kirkollinen" kurinpito ja järjestys! (Ohjeet löytyvät opettajan roolista).

Draamaosuuden jälkeen oppilaat hajaantuvat eri työpisteille:
1)   Pyhimyspalapelien kokoaminen
2)    Mustekynällä kirjoittaminen
3)    Kirkon pohjapiirros -tehtävä
4)    Keskiaikaisten kivikirkkojen päätyjen rakentaminen legoista

Vierailu päättyy Voipaalan Ilkka-ateljeeseen, jonne roolivaatteet palautetaan omiin henkareihinsa.


Viimeksi muokannut: Kati Hara-Fabrin, 12.4.2017 13:12