Sibelius Sääksmäellä

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Matkailu  >  Opastetut kierrokset  >  Sibelius SääksmäelläOpastettu kierros Sibelius ja taiteilijaystävät Sääksmäellä

Säveltäjämestarimme Jean Sibeliuksen tarina Sääksmäellä alkaa 1880-luvulla, jolloin hän loiskahti rantakiveltä Vanajaveteen. Tulevat sinfoniat eivät vajonneet Vanajan pohjaan, kun hukkumasta hänet pelasti paikallisen kartanon isäntä. Sibelius vietti Sääksmäellä lapsuuden ja nuoruuden kesiä luontoa tutkien ja Sääksmäellä hän sävelsi ensimmäiset sävellyksensä.

"Kuvittelin, että varikset ovat oboeita, harakat fagotteja, kalalokit klarinetteja, rastaat alttoviuluja, tiltaltit viuluja, kyyhkyt selloja, laulurastas huilu ja pihalla oleva kukko kapellimestari."
Jean Sibelius, Sääksmäki 10.7.1885

"Sibelius ja taiteilijaystävät  Sääksmäellä" - kulttuurikierroksella tutustaan Sibeliuksen ja muihin alueen taiteilijoihin, jotka inspiroituivat Vanajaveden maisemista ja Rapolanharjusta.

Kierroksen kesto 1h – 1,5h. Hinnat alk. 50 €/ 1h, 65 €/ 1,5h. Oppaina Valkeakosken oppaat ry.

Varaukset ja lisätietoa
Valkeakosken matkailuinfo
p. 040 335 6512
matkailu at.gif : 1 kB valkeakoski.fi
Teemaopastus Visavuoressa
Pyhät veljet – tarinoita taiteilijoiden välisestä ystävyydestä

Kultakauden taiteilijat muodostivat tiiviin ystäväpiirin, jonka edesottamuksista kerrotaan edelleen lentäviä kaskuja. Kuvanveistäjä Emil Wikström oli porukan ”vankka ja jäyhänkomea kansanmies”, josta Parisiin opiskeluvuosina koulittiin herrasmiestaiteilija. Millaista oli suomalaisten, pennittömien nuorten opiskelijaelämä 1800-luvun loppupuolella Euroopassa? Miten oma elämä ja ura rakentuivat sortovuosina, millainen tuki taiteilijoilla oli toisistaan? Tarinoita Sibeliuksen aikakauden taiteilijayhteisöstä, taustana huikea Visavuoren erämaa-ateljee ja Vanajavesi, Sibeliuksen tuttu lapsuusmaisema.

Teemaopastus museossa ½ h. Hinta sisäänpääsy 8 € / hlö + opastus 50 € / ryhmä. Varaukset Visavuoresta tai matkailuinfosta.

Visavuori
Visavuorentie 80, Tarttila
p. 03 543 6528


Poikkea myös täällä!

Opastetun kierroksen yhteyteen kannattaa liittää näyttelykäynti Voipaalan taidekeskuksessa.


Sääksmäen taiteilijat

Sääksmäki oli 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä taiteilijoiden vilkas kesänviettopaikka, jota osuvasti kutsuttiin mm. Suomen taiteen kauneimmaksi kasvutarhaksi. Sääksmäen leppoisa tunnelma ja kyläläisten rehevät persoonat, kauniit maalaismaisemat, kirkkaat kalavedet voittivat kaupunkilaiskiireet. Sääksmäki oli verrattavissa Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön. Sääksmäellä kesää viettivät mm. Akseli Gallen-Kallela, Väinö Aaltonen, Emil ja Pekka Halonen, Joel Lehtonen, Aaro Hellaakoski, A.V.Koskimies. Sääksmäelle rakentui myös Suomen ensimmäinen erämaa-ateljee Visavuori, joka on kuvanveistäjä Emil Wikströmin (1862-1942) taiteilijakoti.

”Ellen silloin olisi vetänyt Jannea ylös, niin sinnepä olisivat sinfoniat jääneet Saarioisjärven rantahetteikköön.”

Myös Jean Sibelius vietti useita lapsuuden ja nuoruuden kesiä Sääksmäellä. Erityisen läheinen paikka oli Lahisten kartano, jonka rouva Hilda von Konow oli Sibeliuksen äidin Maria Charlottan hyvä ystävä. Jean Sibelius ja kartanon poika Walter von Konow olivat taasen parhaita koulukavereita ja ystäviä aikuisuuteen asti. Jean Sibelius viihtyi luonnossa ja se on hänelle tärkeä. Sääksmäellä hän myös oppi metsästämään. Erään kerran sorsanmetsästysretkellä, Jean putosi veteen ja juuttui rantaliejuun vajoten syvämmälle ja syvemmälle. Avunhuudot kuuli Kantalan kartanon isäntä ja Jean pelastettiin. Pelästynyt ja uupunut Janne selvisi pelkällä säikähdyksellä. Sibeliuksen elämässä musiikki ja luontokokemukset sitoutuivat tiiviisti yhteen. Sibeliuksella oli oma rantakivi, jossa hän istuskeli soittamassa viulua. Luonto oli hänen ensimmäinen yleisönsä. Hän soitteli metsässä luonto ja linnut orkesterinaan. Aikalaismuisteluissa kerrotaan myös kuin vanha harmooni kannettiin paattiin, ja nuori Janne siskonsa Lindan ja veljensä Christianin kanssa lähtivät järvelle soittamaan harmoonia, viulua ja selloa.