Vinkkejä Rapolanharjun vierailua varten

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Matkailu  >  Nähtävyydet  >  Rapolanharju  >  Vinkkejä Rapolanharjun vierailua varten

Rapolanharju on suojeltu paitsi muinaismuistolailla (1963) myös luonnonsuojelulailla (1923). Muinaismuistolain mukaan kiinteisiin muinaisjäännöksiin, kuten esihistoriallisiin hautoihin, asuinpaikkoihin, uhri - ja kulttipaikkoihin ja muinaislinnoihin  kajoaminen ilman lupaa on kielletty. Luonnonsuojelulaki puolestaan pyrkii säilyttämään alueen luonnon nykytilassaan. Käytä siis harjualueen valmiita polkuja, liiku rauhallisesti ja kunnioita ja suojele ympärilläsi näkyviä muinaismuistoja, kasveja ja eläimiä.

Polut on merkitty reittimerkein ja opastein. Seuraa  tolppia hannunvaakunoineen, niin et eksy reitiltä! Pisin poluista on noin viiden kilometrin (5 km) mittainen ja sen kiertämiseen aikaa kuluu  puolestatoista kahteen tuntia. Lyhin luontopolku (1 km) seurailee muinaislinnan valleja ja sen kiertäminen kestää noin puoli tuntia.

Rapolanharjun maasto on melko haastavaa, joten vierailuun kannattaa varautua tukevilla jalkineilla ja säänmukaisella pukeutumisella. Kesällä mukaan kannattaa varata myös juomapullo, päähine ja hyttyskarkotetta.

Aivan harjun päällä näköalapaikalla on penkki, johon voit istahtaa ihailemaan maisemia ja vaikkapa nauttimaan eväitä. Muistathan, että syötyäsi pakkaat roskat mukaasi etkä jätä niitä luontoon!

Ks. lisätietoja: Rapolanharjun luonto ja muinaispolku.

Lähin WC, vesipiste ja puhelin ovat Voipaalan taidekeskuksessa .

Rapolanharjun polkua

Opasteviitta

Penkki Rapolanharjun laella

Museovirasto on toteuttanut Valkeakosken kaupungin ja Pirkanmaan TE-keskuksen tuella Rapolanharjun ja Sääksmäen esihistoriasta, historiasta ja ympäristöstä kertovan näyttelyn Voipaalan kartanon tallirakennukseen. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi Rapolanharjua kuvaava, kosketeltava pienoismalli näkövammaisille sekä muinaislinnan rakennetta havainnollistava animaatio. Näyttelytilan välittömään läheisyyteen, harjulle vievän polun varteen rakennetaan kesällä 2009 hirsinen rekonstruktio Rapolan muinaislinnan valleista.

Rapalum -näyttely on avoinna kesäisin, toukokuun alusta syyskuun loppuun Voipaalan taidekeskuksen aukioloaikoina. Näyttelyyn on vapaa pääsy.


Opastettu kierros Rapolanharjulla

Rapolanharjulta avautuu näkymä Vanajaveden kansallismaisemaamme,
jonka äärelle taiteilija Akseli Gallen-Kallela palasi useita kertoja viettäessään kesiä
Rapolan kartanossa. Rapolan muinaislinna rakentui tälle pitkittäisharjulle toista tuhatta vuotta sitten. Rapolanharju lähiympäristöineen on Suomen laajin yhtenäinen muinaismuistoalue.

Kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille. 

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti.

Valkeakoski oppaat ry , opastettu kävelykierros alk. 50 € / ryhmä
Lisätietoa ja varaukset matkailuinfo p. 040 335 6512

Regnum Rapalum

opastettu kävelykierros 80 € / ryhmä
Lisätietoa ja varaukset FM Jaana Kari p. 040 701 0505

Viimeksi muokannut: Hanna Parviainen, 20.3.2018 10:31