Haarla, Lauri

(vuoteen 1906 Harberg)

Näytelmäkirjailija Lauri Haarla syntyi 18.2.1890 Korpilahdella. Hän pääsi ylioppilaaksi Tampereen reaalilyseosta 1910 ja valmistui filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1915. Hän toimi johtajaopettajana Helsingin Maanviljelyslyseossa 1920-44 ja opettajana Työväen akatemiassa 1927-38. Hän oli mm. Suomen näytelmäkirjailijaliiton johtokunnassa 1920-44. Haarla kuoli Helsingissä 24.10.1944.

Haarlat vuokrasivat kesäksi 1935 huvilan Sääksmäen kirkonkupeelta. Kesällä heidän vierainaan kävi Helsingin teatteriväkeä, mm. Ruth ja Jussi Snellman. Kesän 1935 aikana Haarla viimeisteli romaaninsa "Nuori pirkkalaispäällikkö" toisen osan. Sääksmäen kesän aikana Haarla tutustui tulevan romaaninsa "Ritvalan ilovalkeat" taustatietoihin ja tapahtumapaikkoihin. Hän tutki pappilassa kirkonkirjoja ja kierteli katselemassa tulevan kirjansa miljöötä. Romaani ilmestyi vasta 1943, vuotta ennen kirjailijan kuolemaa. Haarlat olisivat halunneet palata Sääksmäelle kesäksi 1936, mutta heille ei järjestynyt asuntoa.

 

Kehlinmäen rinnemökeistä aina Huittulankylän ja Ritvalan tienvierisiin mäkitupalaistönöihin saakka, akat hotisevat tänä maaliskuisena aamuna jos jotakin. Eivätkä lopultakaan muuta kuin samaa ja samaa asiaa.

"Joko sillä lie - se kirves kourassa, hä-hä-hä...", käkätetään Kelhin Riitan mökissä, jonka pienen ikkunan rätti- ja pärepaikkojen välistä vilahtaa eukkojen uteliaita nenänpäitä ja naskalinteräviä silmiä.

"Mitäh? Eihän sillä mitä", hohahti toinen akka. "Mitäs sillä nyt papilla... sentäs kirvestä?"

Ote: Ritvalan ilovalkeat