Kirjallista elämää Valkeakoskella ja Sääksmäellä

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Kirjasto  >  Kokoelmat  >  Kotiseutuaineisto  >  Kirjallista elämää Valkeakoskella ja Sääksmäellä

Nämä sivut on laadittu Valkeakosken kaupunginkirjaston panoksena vuonna 1997 vietettävää Valkeakosken kaupungin 75-vuotisjuhlaa varten. Niiden tarkoituksena on kertoa Sääksmäellä ja Valkeakoskella syntyneistä tai täällä vaikuttaneista / vaikuttavista kirjoittajista. Vaikka mukana on joitain "tietokirjailijoitakin" pääpaino on kuitenkin ollut kaunokirjailijoissa. Kaikkia paikallisia kirjoittajia emme tässä vaiheessa vielä ole saaneet mukaan, mutta Internet-julkaisut ovat onneksi joustavia; niitä voi aina täydentää ja korjata. Sivut painottuvat paljolti kirjalliseen historiaan, mutta jatkossa voimme ehkä liittää mukaan lisää nykykirjoittajia. Ne kirjoittajat, joista löytyy Internet-sivusto, on vain mainittu hakemistossa ja tehty linkki ao. sivuille.

Internet on myös sopiva väline esitellä paikallista kulttuurielämää nuoremmallekin polvelle. Kuinka moni heistä tietää Sääksmäen kesäisistä taiteilijavieraista. Samoin kuin taiteilijat vaelsivat muihin "erämaakoteihin" kesiksi, esimerkiksi Järvenpäähän, he tulivat myös Sääksmäelle lepäilemään, seurustelemaan taiteilijatovereiden kanssa ja inspiroitumaan hämäläisestä luonnosta: täältä löysi Joel Lehtonen "lintukotonsa" ja Aaro Hellaakoski innoituksen " Hauen lauluun". Myös Eino Leino kulkee runossaan " Varrella Sääksmäen vienojen vesien". Myös monet kuvataiteilijat kuuluivat tähän "suruttomain seurakuntaan". 

Sivut on rakennettu siten että niiden lukija voi joko lähteä liikkeelle kartanoista yms., koska kulttuurielämä paljolti keskittyi näihin paikkoihin ja niiden historiaan, tai käyttää aakkosellista hakemistoa. Sivuille ei ole tehty paljonkaan sisäisiä linkityksiä, koska eri paikkoihin ja aakkoselliseen hakemistoon pääsee joka sivulta. Sivut perustuvat suurelta osin Annamaija Kuulialan kirjaan " Varrella Sääksmäen vienojen vesien : kirjoja ja kirjailijoita Sääksmäeltä" (Sääksmäki-Seura, 1988); mikäli muita lähteitä on käytetty, ne on mainittu ko. sivuilla.

Kiitämme kaikkia sivujen kokoamiseen osallistuneita ja niitä kommentoineita henkilöitä, erityisesti Annamaija Kuulialaa, Mirjam Saarelaa ja Anja Nieminen-Porkkaa, joiden vahvaan paikallistuntemukseen olemme voineet tukeutua. Kiitämme myös kaikkia , jotka ystävällisesti ovat toimittaneet meille kuvia, jopa perhealbumeistaan.

Sivujen materiaalin ovat koonneet ja toimittaneet Liisa Jussila ja Pirjo Hynninen.

Aineiston on WWW-editoinut Marko Kulmala.


Valkeakoski

Sääksmäki

Rapola

Jutikkala

Valmarinniemi

Voipaala

Ritvala

Hakemisto

Viimeksi muokannut: Riikka Ranta, 5.10.2018 12:55