Uutiset (Asuminen ja ympäristö)

Valkeakoski  >  Asuminen ja ympäristö  >  Uutiset (Asuminen ja ympäristö)

Ilmoittaudu mukaan kestävän arjen kokeiluun!

12.06.2019 kello 11:00


Maapallon resurssit niukkenevat ja ilmastonmuutos etenee. Mikäli kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme viiden maapallon verran luonnonvaroja. Miten se vaikuttaa arkielämään Suomessa ja millaisia kestäviä elämäntapoja helpottavia palveluja ja tuotteita meille tarvitaan?

Tätä selvitetään kansainvälisessä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämössä. Kansainvälisessä projektissa on mukana kotitalouksia seitsemästä eri maasta, Suomesta, Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Projektia koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti ja Suomessa D-mat Oy.

Projektiin etsitään osallistujia

Projektiin etsitään tänä vuonna Valkeakoskelta n. 10 kotitaloutta, jotka haluavat osallistua tulevaisuuden elämäntapojen kokeilemiseen. Tavoitteena on löytää arjen keinoja hiili- ja materiaalijalanjälkien pienentämiseksi.

Hankkeessa autetaan kotitalouksia siirtymään kohti kestävämpää elämäntapaa ja kerätään tietoa kestävämmän Valkeakosken kehittämiseen. “Kiihdyttämössä kestäviä elämäntapoja pääsee kokeilemaan, ja mahdollisesti toteamaan, miten rikasta ja hyvää elämää voi viettää, vaikka jalanjäljet putoavat”, sanoo Michael Lettenmeier, D-mat oy:n toimitusjohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija.

Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöön voivat hakea mukaan kaikenkokoiset kotitaloudet, niin suurperheet, kimppakämpät kuin yhden hengen taloudetkin. Kotitalouksien haku hankkeeseen jatkuu elokuun alkuun saakka. Toiminta alkaa syyskuun alussa ja jatkuu ilmoittautuneiden kotitalouksien kanssa syksyn ajan. Kotitalouksia toivotaan hyvin erilaisista asumismuodoista, asuinpaikoista sekä erilaisista perheistä, jotta tuloksia voidaan parhaiten hyödyntää kaupungin kehittämisessä.

Kestävien elämäntapojen kokeilua

Kotitaloudet laskevat projektin alussa oman hiilijalanjälkensä (elämäntapojen ilmastopäästöt) ja materiaalijalanjäljen (luonnonvarojen kulutuksen). Jalanjälkien pohjalta kotitaloudet kehittävät yhteisessä aloitustyöpajassa omat tiekarttansa kohti kestäviä elämäntapoja. Tiekartasta kotitaloudet poimivat asioita, joita haluavat lähteä kokeilemaan kuukauden kestävässä kokeilujaksossa. Projektin aikaisemmissa vaiheissa kotitaloudet pystyivät pienentämään jalanjälkiään erilaisilla kokeiluilla noin 25 prosenttia. Monilla muutokset lisäsivät elämänlaatua ja pienensivät kustannuksia.

Mahdollisia kokeiltavia palveluja voivat olla esimerkiksi yhteiskäyttöautot, kotiinkuljetuspalvelut, tehokkaat tilaratkaisut, kestävät ja edulliset liikkumistavat ja vähähiiliset ruokavaliot. Kokeiltavista palveluista päätetään yhteistyössä materiaalijalanjäljen mittaamisen asiantuntijoiden ja kotitalouksien kanssa. Kotitaloudet pääsevät kokeilemaan keskeisiä toimenpiteitä ja kokeilujen päätteeksi keskustellaan kaupungin, palveluntuottajien ja muiden tahojen kanssa toimista, joilla voidaan skaalata kestäviä ratkaisuja laajempaan käyttöön.

Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön ensimmäinen vaihe toteutettiin vuoden 2018 aikana kahdeksan kotitalouden, D-mat oy:n, Porvoon kaupungin ja yhteensä seitsemän maan asiantuntijoiden ja palveluntuottajien yhteistyönä. Tämän vuoden aikana toteutettavassa toisessa vaiheessa mukana on kahdeksan suomalaista kaupunkia; Porvoo, Lahti, Lappeenranta, Vantaa, Joensuu, Kauniainen, Kuopio ja Valkeakoski. Tavoitteena on saada mukaan kaikkiaan 500 kotitaloutta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja ilmoittaudu mukaan!


Petteri Hoisko
ympäristötarkastaja
Valkeakosken kaupunki
puh. 040 335 7414
petteri.hoisko at.gif : 1 kB valkeakoski.fi

 

Näytä kaikki tiedotteet »